SIKÇA SORULAN SORULAR
Tanıtım kataloğumuzu indirin
SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler.
- Elektrik faturalarında azalma; Güneş enerji sistemleri, günlük elektrik tüketiminizi karşılayarak elektrik faturalarınızda büyük bir azalma sağlar. Bazı durumlarda üretilen fazla elktriği şebekeye satarak gelir elde edebilirsiniz.
- Enerji bağımsızlığı; Güneş enerji sistemleri, dış enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır. Böylece, elektrik fiyatlarında meydana gelebilecek artışlardan etkilenme oranınız azalır.
- Çevre dostu; güneş eberjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve karbon ayak izinizi azaltarak çevreye katkıda bulunur. Bu, gelecek nesiller için daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya anlamına gelir.
Güneş enerjisi ile üretilen elektrik, enerji ihtiyacı olan her alanda kullanılabilmektedir. Fabrika, iş yeri, konut, dağ evi, çiftlik, tekne, karavan, arazi.
- Çatı
- Arazi
- Otopark
- Cephe
Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği kapsamında araziye güneş enerji santrali kurulabilmesi için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır;
– Güneş enerjisi kurulması planlanan arazide elektrik aboneliği olması veya Türkiye sınırları içinde ilişkilendirilebilecek bir elektrik aboneliği olması gerekir.
– Araziye kurulması planlanan güneş enerji santralinin inverter çıkış gücü ilişkilendirilen elektrik aboneliğinin türü sanayi veya tarımsal sulama ise sözleşme gücünün iki katı kadar olabilir, diğer abonelik türleri için sözleşme gücünden fazla olamaz.
– Arazinin tarıma elverişsiz arazi niteliğinde olması ve “ÇED uygundur” yazısı olması gerekmektedir.
Güneş enerjisi ile ilgili uygulama yapılmadan önce binanızın statik hesapları incelenir, çatınıza uygulanacak güneş enerji sisteminin yükleri (yaklaşık 15-16 kg/m2) modellenerek statik hesaplar yapılır.
Ayrıca panelleri çatınıza monte etmek üzere kullanılacak konstrüksiyon sistemi çatınızın izolasyonuna zarar vermeyecek şekilde tasarlanarak monte edilir.
Güneş enerjisi ile üretilen elektrik yüksek teknoloji içeren invertör ve regülatörler vasıtası ile kullanılmaktadır. Üretilen DC enerji yüksek verimlilikte ve tam sinüs AC frekansta enerji çevrimi yapan solar invertörler ile yapılmaktadır. Bu tip invertörler buzdolabı, televizyon veya hassas elektronik cihazlara kesinlikle zarar vermez. Şebeke bağlı olmayan, bağımsız sistemlerde kaynak tamamen solar invertör olduğu için enerjide dalgalanma veya parazit gibi hususlar kesinlikle olmaz.
Güneş ışınları güneş panellerinin üzerine geldiği sürece güneş panelleri elektrik üretir.
Yaz aylarında güneş daha dik açıyla geldiği için üretim miktarı kışa göre daha yüksek olur.
Genel olarak fotovoltaik sistemleri solar modüllerin ömrü kadar kullanabilirsiniz. Solar modüllerin ömrü de 45-50 Yıldır. Yalnız şebekeden bağımsız (off-grid) sistemlerde akülerin ömrü daha azdır. Kullanılan akülerin kalitesine bağlı olarak 5-10 yıl arasındadır.
Mevzuat anlamında güneş enerji santralinin inverter çıkış gücü, ilişkilendirilen elektrik aboneliğinin türü sanayi veya tarımsal sulama ise sözleşme gücünün iki katından, diğer abonelik türleri için ise sözleşme gücünden fazla olamaz.
Bir diğer kısıtlayıcı faktör ise yıllık elektrik tüketimidir. Kurulacak güneş enerji santralinden şebekeye yapılabilecek yıllık satış miktarı, ilişkilendirilen aboneliğin tesisin kabulünden bir önceki yıldaki toplam elektrik tüketiminden fazla olamaz.
Çatı kurulumları için diğer kısıtlayıcı faktör ise çatı alanıdır.
Elektrik abonesi olan herkes, her gerçek veya tüzel kişi lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz. Apartman yönetimi gibi gerçek ya da tüzel kişi olmayan aboneler lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.
Bir gerçek ya da tüzel kişinin birden fazla dağıtım bölgesinde aboneliği olabilir. Bu çerçevede ilgili kişi her dağıtım bölgesinde her bir aboneliği için lisans almadan elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu tesislerin yenilenebilir enerji kaynaklarından birine dayalı olması halinde 1 MWe kurulu güç sınırı, mikrokojenerasyon olması halinde ise 100 kWe kurulu güç sınırı vardır.
Güneş enerji yatırım süreci 4 ayrı aşama olarak değerlendirilmelidir.
- Çağrı mektubu – yaklaşık 4-8 hafta
2) Proje onayı ve bağlantı anlaşması – yaklaşık 4-8 hafta
3) Uygulama – proje boyutuna göre 1-2 hafta arası değişkenlik gösterir.
4) Kabul süreci – yaklaşık 2-4 hafta
Toplam süreç proje boyutuna göre 3-5 ay arası sürmektedir.
Güneş enerji santrali yatırımının geri dönüş süresini hesaplayabilmek için bilmemiz gereken değerler aşağıda listelenmiştir;
a) Yatırım maliyeti (proje boyutuna göre değişken)
b) Üretilen elektrik miktarı (bölgeye göre değişken)
c) Üretilen elektriğin satış/mahsup birim fiyatı (elektrik abonelik tarifesine göre değişken)
Sorunun cevabını etkileyen değişkenler olmasına rağmen ülkemizdeki şartlarda geri dönüş süresi çatı tipi GESlerde 3-4 sene ve arazi tipi GESlerdeyse 4-5 sene arasında değişkenlik göstermektedir.
Bu kadar değişkenin olduğu bir denklemin sonucunu öğrenmek için hemen bize ulaşın!
Güneş enerji santral yatırımları için yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV muafiyeti sağlayabilirsiniz.
Ayrıca dönemsel olarak sektörel bazlı (özellikle tarım, hayvancılık ve gıda) hibe destekleri olabiliyor.
Hibe destekleri için işletmenizin danışmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Lisanssız elektrik yönetmeliğinin 5.1.c ve 5.1.h maddeleri kapsamında yapılan tesislerde ihtiyaç fazlası elektrik, ilişkilendirilen elektrik aboneliğinin tesisin kabulünden bir önceki yıldaki toplam elektrik tüketimiyle sınırlı olmak kaydıyla 10 yıl boyunca devlet tarafından tesisin ilişkilendirildiği tüketim noktasındaki abone grubunun aktif enerji bedeli üzerinden satın alınmaktadır.